Muziekproject Basischool Delta en SHO

Hoe krijg je als muziekvereniging nieuwe leden? Vaak zijn het de ouders die muziek maken en dat door willen geven aan hun kinderen. Zij stimuleren ze om een instrument te gaan spelen.

Hoe geef je als school instrumentaal muziekonderwijs ? Veel basisschooldocenten spelen zelf geen muziekinstrument, kunnen geen noten en ritmes lezen.

Het project Impulsmuziekonderwijs brengt beide vragen bij elkaar. Vanuit de overheid is er subsidie om op basisscholen muziekles door professionals aan te bieden. Voorwaarde is dat er samenwerking gezocht moet worden met een plaatselijke muziekvereniging.

En zo zijn basisschool De Delta (aan de spoorlijn bij het station) en het SHO bij elkaar gekomen. Twee klassen van leerlingen van groep 5 zijn aan de slag gegaan.

Vier docenten hebben groepjes van 8 leerlingen in 10 weken een instrument leren bespelen. Slagwerk, dwarsfluit, klarinet of trompet konden de leerlingen kiezen.

In de praktijk bleek dat een instrument spelen op You tube filmpjes heel wat gemakkelijker lijkt dan de praktijk. Ook het element ‘oefenen baart kunst’ of ‘geen prestatie zonder training’ was voor een aantal kinderen een moeilijk te begrijpen punt. Want wanneer het instrument alleen uit de koffer komt als je op school bent, dan kom je er niet. Anderen die dat wel deden hadden leuke resultaten en vooral veel plezier.

Het project is afgesloten met een optreden in het verenigingsgebouw van het SHO. Als toehoorders was er twee maal een zaal vol ouders, gezins- en familieleden.

Een aantal kinderen hebben aangegeven verder te willen gaan met lessen.

Ook voor de komende twee schooljaren staat dit project op lesprogramma.

Kinderen maken Muziek

Ruim 5000 kinderen gaan musiceren dankzij Kinderen maken Muziek

Utrecht, 15 september 2011 – In mei lanceerde Prinses Máxima het nieuwe programma ‘Kinderen maken Muziek’, dat als doel heeft kinderen in Nederland in groepsverband een muziekinstrument te leren spelen. Organiserende fondsen het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie selecteerden na een uitvoerige procedure 31 initiatieven die mogen deelnemen. Zij ontvangen in totaal €1.165.800,- om hun idee uit te voeren. Het programma biedt zo ruim 5000 kinderen de kans om samen met anderen muziek te maken.
Prinses Máxima benadrukte in haar verjaardagstoespraak dat muziek zorgt voor plezier en ontwikkelingskansen bij kinderen. Ze gunt meer kinderen in Nederland die kans. Daartoe ontwikkelden het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie het programma ‘Kinderen maken Muziek’. Van de in totaal 184 aangemelde initiatieven selecteerden de fondsen er 31 die deel mogen nemen aan het programma. “De toegelaten initiatieven zijn stuk voor stuk een combinatie van muziekeducatie, ontmoeting tussen verschillende groepen kinderen en stimulatie van vrijwillige inzet”, licht Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, toe.
De geselecteerde initiatieven zijn allen uniek. Zo werkt Stichting Kamperlinie uit het Utrechtse Austerlitz, samen met kinderen met en zonder beperkingen, toe naar een muziektheatervoorstelling. En in Limburg vormen 100 kinderen uit 11 dorpen straks de Peel en Maasband XXL. De band sluit het traject uiteindelijk af met een concerttour langs alle 11 de dorpen. Net als veel van de andere deelnemende initiatieven werkt CultuurPAD Panningen hiervoor samen met verschillende partijen uit de regio.

In Zaanstad speelt het project Dorpsgevoel; Kinderen van basisschool De Rank uit de dorpen Westzaan en Assendelft leren met de hulp van de muziekschool FluXus, het Senioren orkest Zaanstad en het Saens Harmonie Orkest groepjes instrumenten bespelen. Het komende jaar zullen de kinderen regelmatig met de orkesten optreden.

Kinderen maken Muziek is een uniek samenwerkingsverband tussen het Oranje Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie. Ook het Prins Bernard Cultuurfonds en andere fondsen ondersteunen het programma. Het Oranje Fonds is het grootste nationale Fonds op sociaal gebied. Jaarlijks besteedt het € 32 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. Het Fonds voor Cultuurparticipatie stimuleert actieve deelname van alle Nederlanders aan het culturele leven. “Muziekeducatie is hierbij één van onze speerpunten. Dit uit zich onder andere in het programma Muziek in ieder Kind en de landelijke campagne Muziek telt!”, aldus Jan Jaap Knol, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie. Gezamenlijk zetten de fondsen zich in om van het programma Kinderen maken Muziek een succes te maken.

Noot voor de reactie
Alle geselecteerde initiatieven en meer informatie over Kinderen Maken Muziek is te vinden op www.kinderenmakenmuziek.nl. U kunt ook contact opnemen met één van onderstaande personen.
Rosanne Wink, pers & publiciteit Oranje Fonds, tel. 030 2339345 of 06 10551813.

*** Binnenkort komt hier een tekst over muzieklessen voor kinderen in samenwerking met een school in Assendelft. ***