Het Saens Harmonie Orkest (SHO)

Het Saens Harmonie Orkest, met als statutaire zetel Zaanstad, is op 1 januari 2002 opgericht. Het is ontstaan door de fusie van Muziekgezelschap “Harmonie” uit Assendelft met Harmonie Wormerveer. De dirigent werd Henk Oenema, hij was de laatste dirigent van Harmonie Wormerveer. Hij werd echter vrij snel opgevolgd door Herman Draaisma, en sinds oktober 2004 staat het orkest onder de leiding van Harry Hoogenberg.

Muziekgezelschap “Harmonie” is in Assendelft opgericht op 8 maart 1888 als harmonie, maar is op een later tijdstip gewijzigd in een fanfare. Vanaf de beginjaren o.l.v. de heer J.K. Jongejans, vervolgens gedurende een zeer lange periode o.l.v. G. Koomen.
In 1978 nam André van Ham de dirigeerstok over, ook voor een lange periode, daarna werd hij nog opgevolgd door Erik Jansen, Esther Hoek en Ton van der Kieft.
Zustervereniging Crescendo uit Assendelft, opgericht op 8 september 1919, is altijd een fanfare geweest, met haar oorsprong vanuit de R.K.Kerk St. Odulphus.

Harmonie Wormerveer was een fusieorkest van Excelsior Wormerveer en Ons Genoegen Wormerveer. De oprichtingsdatum is 21 juni 1991.
Excelsior is opgericht op 26 januari 1885. In de begintijd is zeker Piet Mever de dirigent geweest, en in latere jaren is Jan W. Singerling lange tijd dirigent geweest.
Ons Genoegen is, uit onvrede over de gang van zaken bij Excelsior, opgericht op 4 september 1904, met als eerste dirigent Albert Meijns.

Het Saens Harmonie Orkest heeft dus een rijk verleden.

Aan de verdere geschiedschrijving van de verenigingen wordt nog gewerkt.

Assendelft, 6 april 2010, Nico van Diepen, voorzitter.

Ons Genoegen  Excelsior  Harmonie